engelsk-flagg   norsk-flagg
Oslo Museum

Fabrikkjenter og industriherrer

Fabrikkjenter (Foto: Ukjent/ Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek)
Fabrikkjenter som jobbet på Seilduken. FOTO: UKJENT/ ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK

Arbeidermuseet er åpent hver lørdag og søndag kl. 11 - 16.

Kl. 12 og 14: Omvisning i museet med korte vandringer i nærmiljøet og i bakgården til arbeiderboligen "Brenna" (gratis). I forbindelse med reparasjoner er museumsleiligheten stengt. Omvisninger i Arbeidermuseet foregår i nærmiljøet. Omvisningen omfatter fabrikker og boliger samt et besøk i museumsleilighetens bakgård.

Den industrielle revolusjon i Norge foregikk ved Akerselva, fra midten av 1840-årene. På Sagene og i Nydalen, etablerte Norges første tekstilfabrikker seg. Denne historien skal nå løftes fram via fire stemmer!

Fire virkelige personer presenteres i utstillingen; en gründer, en Jomfru, en fabrikkarbeiderske og en agitator! Og bakteppet er arbeidermiljøet på Sagene og et Norge som er i endring. Industrien etablerte seg, folk flyttet til byen – og nye ideer og politisk bevissthet vokste fram. Her er nok å ta av spennende historisk materiale og arkivstoff! Målet er å dra utstillingen fram til dagen i dag; hvilken historie har klesplagg vi bruker i dag? Hvem vever og syr i dag – og under hvilke forhold arbeides det? Hvilken rettighets-historie kan et klesplagg bære? 

Vøiens Bomuldspinderi, kjent som Knud Graah og Hjula veveri, ligger på hver sin side av den brosteinslagte plassen foran Apotekergården. To andre store tekstilfabrikker langs elva er Nydalens Compagniet oppe i Nydalen, og Seilduken nede på Grünerløkka. I tekstilfabrikkene var 70% av arbeiderne kvinner. 

Utstillingen vil formidle via mennesker som virkelig har arbeidet, levd og opplevd disse arbeidsplassene.

Bestille omvisning?
Bestill omvisning i utstillingen eller langs Akerselva her

Hva: Fast utstilling
Når: Lørdag og søndag kl. 11 - 16
Hvor: Arbeidermuseet på Sagene


Last ned appen "Akerselva digitalt" eller hør den på nett. «Akerselva digitalt» gir deg historiske fakta, lydklipp og serverer morsomme historier om områdene rundt Akerselva fra 1840 og til i dag.