engelsk-flagg   norsk-flagg
Oslo Museum

Samlingene

Reiselivsplakater anno 1965. FOTO: RIGMOR DAHL / OSLO MUSEUM
Reiselivsplakater anno 1965. FOTO: RIGMOR DAHL / OSLO MUSEUM

Oslo Museum har en samling av alle typer kulturhistorisk materiale (fotografier, kunstobjekter, gjenstander, tekstil, møbler, bøker og arkivalia) som kan belyse byens historie og samtid.

oslobilder.no

Oslobilder.no er en ren bildebase hvor du finner et bredt utvalg oslobilder. Blant disse finner du noen av de beste bildene fra hver enkelt institusjon. Oslo Museum har omlag 50.000 fotografier og kunstobjekter søkbare på oslobilder.no

Dersom bildet du leter etter ikke finnes i basen kan du forsøke digitaltmuseum.no eller på e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Det er utviklet en app som baserer seg på oslobilder.no; Oslo i gamle dager. Her kan du se bilder i kart fra ulike tidsepoker. 

Fotosamlingen

Oslo Museum avd. Bymuseet har en av de største og viktigste fotosamlinger i landet. Den består av alt fra negativarkiver etter profesjonelle fotografer som Szacinski, Rude og Ørnelund, til enkeltbilder og album fra private. Samlingen inneholder anslagsvis halvannen million bilder på ulike registreringsnivåer.

Samlingen er mye brukt av forfattere og forlag, studenter og forskere. Også mange lokalhistorisk interesserte oppsøker samlingen for å finne fotografier av steder de har tilknytning til. Mange borettslag, institusjoner og bedrifter kjøper forstørrelser av gamle fotografier til opphenging i sine lokaler.

Anders B. Wilses ca. ti tusen Oslo-negativer er kanskje den mest kjente og brukte del av samlingen. Av andre kjente fotografnavn – profesjonelle og amatører kan nevnes Ole Tobias Olsen, Per A. Thorén, Olaf Væring, Thorkel Thorkelsen, Johannes Holmsen, Oscar Hvalbye, Fritz Holland, Inger Munch, Rigmor Dahl Delphin, Esther Langberg, Sverre Heiberg og Henrik Ørsted. Katalogisering og digitalisering av samlingen pågår fortløpende. 

Kunstsamlingen

Kunstsamlingen inneholder i dag totalt ca. 1300 malerier og ca. 7000 akvareller, grafikk og tegninger, samt en del skulptur. Verkene er utført både av kjente kunstnere og amatører. De mest vanlige motivene er utsiktsmotiver, gater og bygninger, folkeliv og portretter.

Oslo Museums gjenstandssamling teller ca. 20.000 objekter. Bare i underkant av 10 % er vist frem i våre faste og temporære utstillinger. Noen er også utlånt til offentlige og private institusjoner.

Foto- og gjenstandssamlingene er delt opp i ulike delsamlinger med bakgrunn i de tidligere institusjonenes eierforhold til disse; byhistorisk samling, teaterhistorisk samling og innvandringshistorisk samling. Nye samlinger som dokumentasjonsprosjekter og egendokumentasjon er samlinger som museet selv har initiert.

Gjenstandene oppbevares i magasiner på museet på Frogner, samt i enkelte satellitter rundt i Oslo. Et fellesmagasin sammen med flere museumsinstitusjoner er under utarbeidelse. Mange av gjenstandene som er digitalisert finnes på digitaltmuseum.no.

Biblioteket

Biblioteket har en omfattende søkbar samling av:

  • Arkivalia
  • Kart
  • Avisklipp
  • Bøker

Gaver til Oslo Museum