Etter den store bybrannen vil borgerne gjenreise byen, men kong Christian 4. gir ordre om å flytte byen vest for Bjørvika, til området vi i dag kjenner som Kvadraturen. Her blir en ny by anlagt – med navnet Christiania etter kongen selv. I løpet av noen tiår tar området form, byen får en ny byplan i samsvar med tidens europeiske idealer og er de første 80 årene omgitt av et omfattende festningsanlegg med jordvoller og vollgraver.

På denne vandringen blir vi bedre kjent med 1600-tallets nye by og byens utvikling fram til rundt 1814. Se og hør om hus og mennesker, fest og hverdagsliv – og bli med inn i noen av de få husene som er bevart fra 1600- og 1700-tallet: Rådhusgata 19, Rådhusgata 7, Den gamle krigsskolen og Dronningens gate 11.

På veien møter vi hele syv dyktige formidlere og får oppleve kunstnerisk innslag ved Opera til folket.

Det er begrenset plass inne i byggene vi skal besøke, og vandringen krever derfor påmelding i forkant.

Reserver gratisbillett [Vandringen er nå fullbooket, men vi legger ut flere billetter dersom det kommer flere avbookinger.]

Omvisere:

- Byantikvar Ellen Hole
- Konservator Tom Andersen, Akershus festning
- Historiker Johanne Bergkvist, Oslo byarkiv
- Historiker Ragnhild Hutchinson, daglig leder Tidvis
- Kunsthistoriker Ole Rikard Høisæther, generalsekretær Oslo Byes Vel
- Arkitekt Lars Roede, emeritus Oslo Museum

Tid: Tirsdag 27. august kl. 18
Oppmøte: Kontraskjæret
Varighet: Ca. 2–2,5 timer
Pris: Gratis

Vandringen krever påmelding.

Reserver gratisbillett [Vandringen er nå fullbooket, men vi legger ut flere billetter dersom det kommer flere avbookinger.]

Mange mennesker på byvandring går på fortauet foran fargerike bygg.
Kjenn din by

Kjenn din by er en populær serie med byvandringer som tilbys hver vår og høst, med nye temaer, steder og omvisere hver gang. Temaene spenner fra by- og arkitekturhistorie, til nyere byutvikling, bydelshistorie og samfunnsaktuelle temaer. Vandringene er som regel gratis, med noen få unntak.

Se program

Vi feirer Oslo i 2024!

I 2024 er det dobbelt byjubileum i Oslo, noe som skal markeres i hele byen. La oss bruke året til å bli bedre kjent med byen vår – med historien, menneskene og hvordan Oslo har blitt til den mangfoldige storbyen vi kjenner i dag.

Jubileet og aktiviteter