Mangel på boliger, og for få gode boliger, preger etterkrigstidens Oslo. Mange bor trangt og dårlig i indre by. Med sammenslåingen av Aker og Oslo i 1948 får Oslo ny byggegrunn, og et storstilt utbyggingsprogram settes i gang rundt Østensjøvannet og i Groruddalen. Resultatet er en rekke «nye bysamfunn», eller drabantbyer som vi kjenner dem.

Det er begrenset plass, og arrangementet krever derfor påmelding i forkant.

Reserver gratisbillett

De nye bysamfunnene består av moderne boligblokker med større boliger, balkonger, bad, toalett og moderne fasiliteter. Mange opplever at de kommer til paradis. Andre savner det pulserende livet i sentrum. Byformen får etter hvert også kritikk for å bidra til fremmedgjøring og monotone bylandskap. Fra 1980-tallet bosetter mange av byens nye innbyggere, fra land utenfor Europa, seg her. I dag er flere av drabantbyene de mest mangfoldige og internasjonale delene av Oslo.

V besøker Deichman Stovner, der vi gjennom ulike innlegg, forfattersamtale og opplesninger blir kjent med flere av Oslos drabantbyer.

Program
- Velkommen ved Deichman Stovner og Oslo Museum
- Historisk bakteppe og Oslos utvikling etter 1984 ved kulturhistoriker og antikvar Tove Solbakken, Byantikvaren
- Samtale om drabantbyliv i litteraturen og «virkeligheten», med forfatterne Bjørn Hatterud, Tove Nilsen og Mala Wang-Naveen. Samtalen ledes av førsteamanuensis i by- og samfunnsplanlegging Anne-Kristine Kronborg, NMBU.

Tid: Tirsdag 17. september kl. 18
Oppmøte: Deichman Stovner
Varighet: Ca. 2–2,5 timer
Pris: Gratis

Krever påmelding.

Reserver gratisbillett

 

Mange mennesker på byvandring går på fortauet foran fargerike bygg.
Kjenn din by

Kjenn din by er en populær serie med byvandringer som tilbys hver vår og høst, med nye temaer, steder og omvisere hver gang. Temaene spenner fra by- og arkitekturhistorie, til nyere byutvikling, bydelshistorie og samfunnsaktuelle temaer. Vandringene er som regel gratis, med noen få unntak.

Program for våren 2025 kommer

Vi feirer Oslo i 2024!

I 2024 er det dobbelt byjubileum i Oslo, noe som skal markeres i hele byen. La oss bruke året til å bli bedre kjent med byen vår – med historien, menneskene og hvordan Oslo har blitt til den mangfoldige storbyen vi kjenner i dag.

Jubileet og aktiviteter