I utstillingen møter publikum seks kunstnere basert i Senegal og Norge, som på hver sin måte har tilknytning til kunstscenen i Dakar. Sammen danner de noe nytt – en helhet – ikke ulikt et lappeteppe.

Gjennom ulike kunstneriske uttrykk utforsker utstillingen hvordan våre referanser og kulturelle ståsted påvirker hvordan vi ser på verden rundt oss. Med respekt og kjærlighet for ulike kulturer og tradisjoner, utforsker kunstnerne hvordan man kan møte og dele hverandres kultur og i fellesskap skape noe nytt, samtidig som man tar vare på det unike.

Tekstile uttrykk og fremstillinger av mennesker som bærer, eller kler på seg, tekstiler og kulturelle uttrykk er et gjennomgangsmotiv i utstillingen.

Kunstnere: Torunn Skjelland, Samba Fall, Ibrahima Thiam, Fatim Soumaré, Cheikha Sigil og Alioune Badara Diop.

Kunstscenen på det afrikanske kontinent kjennetegnes av tverrkunstneriske praksiser. Felles for de av kunstnerne som har startet sin kunstnerkarriere i Senegal, er at de er autodidakte, altså selvlærte. Dette er beskrivende for kunstscenen i Senegal – den er friere enn det vi er vant med her, der kunstutdanningen ofte er eneste inngang inn. 

I forbindelse med utstillingen følger et aktivitetsprogram med både motevisning, samtaler, kunstverksted og filmkvelder.

Besøkende får i tillegg med seg en katalog med bidrag fra Mamadou Nidaye, Grace Tabea Tenga og Caroline Ugelstad Elnæs.  

Torunn Skjelland

Torunn Skjelland er en norsk kunstner bosatt i Oslo. Hun har hatt residens i Senegal og deltatt på kunstscenen i Dakar, der hun blant annet satte spor med en utstilling på “Espace-Médina” etter et kunstneropphold i Saint-Louis. Hennes kunstneriske uttrykk inkluderer malerier på ulike flater, og i denne utstillingen maleri på bazin-tekstil.  Hun undersøker den utstrakte bruken av duplikater av Europeiske luksusmerker blant unge senegalesere, og hvordan dette signaliserer en status i hierarkiet. Bruken av replikas fra de store motehusene i Europa ser hun som en demokratisering av mote, en frihet i det uregulerte.  

Samba Fall

Samba Fall er en maler og videokunstner med senegalesisk bakgrunn. Han har studert i både Dakar og i Oslo, hvor han bor i dag. Samba er en av de første senegalesiske kunstnerne som utforsker digital kunst og videoanimasjon med gruppen sin Artexpress i år 2000, etter å ha blitt uteksaminert fra kunsthøyskolen. Han er opptatt av eksistensielle spørsmål knyttet til liv, frihet, tid og rom, noe han uttrykker gjennom figurativ maling, videokunst og multimedia uttrykk.

Ibrahima Thiam

Ibrahima Thiam er en senegalesisk kunstner og fotograf. Han arbeider med minner, arkiver, afrikansk muntlig tradisjon, myter og legender. På ulike måter samler han bilder og inspirasjon, blant annet fra egne familiearkiver, som bidrar til å forme hans fantasiverden og som gjør det mulig for ham å tolke myter og legender fra Senegals etniske grupper. 

Fatim Soumaré

Fatim Soumaré er en senegalesisk kunstner som spesialiserer seg innen tekstiler og veving, og særlig den gamle afrikanske tradisjonen falè, og dens kulturelle, sosiale og økonomiske betydning. Hun ønsker å spre og bevare tradisjonen, og bruker vevetråder til å skape kunstverk. Gjennom hennes eget merke Falè sysselsetter hun 200 håndverkskvinner i fem landsbyer i Senegal. Vevarbeidene beveger seg mellom mønstre og formater fra Senegals tradisjoner og kultur, og mer moderne tolkninger.

Cheikha Sigil

Cheikh Bamba Loum, kjent som Cheikha Sigil, er en senegalesisk designer som uttrykker seg på tvers av ulike kunstformer – fra mote til gatekunst, installasjon og multimedia, til skulptur og performance. Cheikha regnes også som grunnleggeren av et anerkjent verksted i Dakar, og har blitt et kjent navn både i Senegal, Afrika og verden for øvrig. Han har mottatt en rekke utmerkelser og priser, som ikke minst inkluderer referanser som P. Dinard. Under sitt eget merke "SIGIL" er han anerkjent blant moteelitens fremste, og designer for kjendiser, ledere, anerkjente kunstnere og andre. 

Alioune Badara Diop

Alioune Badara Diop er en senegalesisk kunstner, som kom inn i kunstverden via hans arbeid som snekker. Her kom han i kontakt med kunstnere, som ofte bestilte bilderammer fra ham. Alioune dykket deretter inn i verdenen av visuell kunst i 2018, og etablerte raskt et navn og rykte som "en fremadstormende kunstner fra Medina – Gueule Tapée", nabolaget hans i Dakar. Han har nå hatt en rekke separatutstillinger, og en kunstnerisk praksis med internasjonal annerkjennelse. Hans kunstneriske tilnærming  er eklektisk med en variert og mangfoldige stil som beveger seg i alle retninger av verden.

WOWO / Elizabeth Relin – motevisning 22. og 24. august

Klesdesigner Elizabeth Relin står bak brandet WOWO, med plaggene håndlaget i Paris og Senegal. Inspirert av både tradisjonelle plagg fra ulike kulturer som kimonos og kaftaner, og fra popkultur, kjentegnes WOWO av kjønnsnøytrale eklektiske silluetter.

Oversikt over gallerirom med malerier på hver side og tekstilverk rett frem. Mennesker står og snakker i forgrunnen.
Kunstneromvisning
Interkulturelt Museum

Kunstnerne Torunn Skjelland og Samba Fall tar oss med på innsiden av kunstutstillingen. Hør om deres møte, veien til utstillingen og verkene.

Søndag 27. oktober kl. 13

Les mer om Kunstneromvisning
Film fra utstillingsåpningen

Film: Helene Michaelsen

Tøyenbekken 5, 0188 Oslo
T-bane til Grønland

Tirsdag til søndag: kl. 11–16

Se åpningstider i ferier og helligdager

Voksne: kr. 60,-
Barn og unge (t.o.m. 25 år): Gratis

Gratis inngang for alle første torsdag i måneden.

KJØP BILLETT

Grupper som vil gå i utstillingene på egenhånd må ta kontakt for å booke tid. Send en e-post til omvisning@oslomuseum.no.

Fasaden til Interkulturelt Museum på en solfylt dag.
Interkulturelt Museum på Grønland

Interkulturelt Museum holder til i lokalene som tidligere huset gamle Grønland politistasjon.

Gjennom engasjerende utstillinger får du innblikk i samfunnsaktuelle temaer, kunst og kultur. Ta pulsen på egne fordommer og utfordre egne idéer.

Interkulturelt Museum